Jag är ridinstruktör med dryga 30 år i yrket.

(1990 - nutid.)

Mitt kall är att promota god grundridning och grundutbildning för ryttare och häst i en tid där allt förväntas gå fort.  


Det balanserade ekipaget.



Det är förståelsen om hästen och det ansvaret som vi ryttare och hästägare har som jag vill damma av eller tillföra i det som gått förlorat i en värld där snabba resultat räknas, och där hästen får betala priset med sin hälsa, såväl fysiskt som psykiskt. 

 #Jag bevittnar ofta hästar jobba med mycket spänning i kroppen både på tävlingar och träningar. Många både åskådare och ryttare misstar spänning och adrenalin för postitiv energi numera. En faktor här är resultatet av hästaveln också, men det är ett helt annat ämne.


Det som är lite speciellt i min undervisning (har jag fått höra) är den hollistiska synen på träningen av hästen och ryttaren. Ryttarkroppen är mitt största fokus, att förtydliga hur hen ska hitta sin kropp och linjerna i den för att kunna rikta energin  och kunna kontrollera hur de använder sin kropp i sadeln.  Medvetandegöra ryttaren t.ex om att hen sitter med en rotation i bålen och ger motstridiga hjälper, bland mycket annat. Först när de vet hur de sitter kan de ge hästen en ärlig chans att förstå vad det är de verkligen önskar att den ska utföra.

E n   h j ä l p   i   t a g e t , ge hästen en chans att reagera på hjälpen innan du ger nästa impuls.

 

De ryttare som söker sig till min undervisning har antingen upplevt att deras tidigare träning givit träningsvärk i armarna, hästen blivit ryggöm eller att ridningen blivit olustig. Eller att de hört att jag är bra på att avslöja sitsfel.

Gemensamt för dem som kommer nya är att de utbrister: 'VARFÖR har ingen sagt detta tidigare?!' Oftast på det första passet får jag be ryttaren att släcka all info den får från hästkroppen och bara fokusera på sin egen kropp. Hitta sin egen ram och balans och gör betydligt mindre av typ allt. Det brukar inte dröja länge så börjar hästen frusta och slappna av.

______________________________________________________________


 

Alla år av erfarenhet i manegen med hästar och ryttare på näthinnan, (i kombination med att jag är en högsensitiv person (HSP) som gjort/gör att jag får mycket information visuellt av ekipagen),

har medfört att jag börjat ifrågasätta de nuvarande utbildningssystemen för ryttaren.
Samt att jag har utvecklat ett språk i min ridinstruktion som är målande och ytterst noga med tillsägelserna inte skapar spänning och hårda muskler. Så fort vi satt oss i sadeln inverkar vi på hästen vare sig vi vill eller inte.

_____________________________________________________________________

En avspänd häst är mottaglig för ryttarens inverkan och rätt lotsad får den tid att hitta och sätta muskler innan den utsätts för samling.

Denna häst måste sedan inte hållas på plats med handen, den har blivit balanserad i sin kropp och blivit lärd att aktivera sitt flexormönster.

Hur får vi hästen avspänd? LOGIK I HJÄPERNA OCH SNABBA BERÖM.

Och här pratar vi månader och år, inte dagar att bygga förtroende, styrka och balans.

 

 #

Lite bakgrund:

Jag utbildades  1992 på Strömsholm och jobbar som ridinstruktör  och coach för ryttare med egen häst.  För närvarande med elever i spannet mellan 9-71 år och instruerar allt från nybörjarstadiet upp till medelsvår dressyr och  115cm hoppning.

 

Tidigare arbetat som ridinstruktör på Götene Ryttarklubb 1990-1994, och Götene Ridskola 2002-2008 hos Petra Wirtberg samt även drivit ridskolan som Götene Ridcenter AB, 2008-2012 tillsammans med Charlotte Persson på GRK's anläggning på Bölaholm, där efter enbart inriktat mej på privatekipage.  


Flera är de elever som fått insikt om att de måst:

- omvärdera sin ridning och träningsfilosofi

- ombesörja att fått hästen genomgång av veterinär och/eller fysioterapeutisk behandling.

- gå till massör eller naprapat själv pga låsningar och styvhet

- fått stretchövningar till sig själv 

- justera hästans foderstat

- adressera hovslagare

- stoppa om och/eller byta ut sin sadel. Så som skeva bossor, trasig bom, fel storlek i vidd eller modell för en eller båda parterna.

 

Nu  tränar man ofta för A-/B-/C-tränare (som varit och/eller är duktiga tävlingsryttare  själva). Ingen skugga ska falla över dem, men det är skillnad på att lära ut kontra att rida själv. Det är värt att ha i åtanke att ridlärare och ridinstruktörer har i sin utbildning en stor pedagogisk grund och även kunskapen om att bygga/lära ut ridning fundamentalt. Ett gott "hästöga" kan en person ha utan att äga enorma tävlingsmeriter. Alla är som vi vet inte tävlingsmänniskor.

Observera att jag inte på något sätt vill svartmåla eller förminska tränarkåren.

Bara belysa skillnaden mellan tränare och ridinstruktör/ridlärare.

 

Jag vågar säga att få är de ryttare som vet hur det känns eller ser ut när en häst verkligen går via ryggen och är engagerad.

 

Madde's filosofi:

- Ryttaren tar ansvar för att den sätter sig på hästen.

- Skapa rbetsglädje och avspändhet hos både häst och ryttare.

- Du börjar bygga  idag, det du vill rida i framtiden.

- Du skulpterar hästkroppen med musklerna den sätter vid arbetet.

(Facit dvs musklerna avslöjar kvalitén på arbetet du lagt ner, är det ett lyckat arbete du gjort?)

- Att rida enkelt och lätt som namnet på företaget "AeroRide" visar.

 

LIKNELSE:

 Om vi sått morötter i landet, så tar det ett tag innan vi kan skörda dem. Det ser inte ut som morötter på lååååång tid, men vi vattnar, rensar, vattnar, rensar och gallrar och så småning om får vi lön för mödan.

 

- Hästen har inga större problem om den inte som i detta fallet, måste hantera en ryttares vikt på sin rygg och som stör den i munnen, och som inte är medveten om sin roll i ekvationen.

 

- Hästen svarar som vi ställt frågan eller enligt ett hos den ett inlärt beteende. Är svaret inte vad du önskade? Då får du fråga på annat vis tills nytt svar är/blir vad du önskar.

 

Jag är inspirerad av Mary Wanless - England, vet. Annelie Hellström - Sverige, Manolo Mendes - Australien, Andrew McLean - Australien, Christina Drangel - Sverige, VBR - Sverige och Ingrid Klimke - Tyskland.

 

Länk till mitt företags fb-sida nedan.

https://www.facebook.com/AeroRide-HB-1383155888665351/